Irdene Gefässe/Earthen Vessels

Misschien heb je weleens een geestelijk boek gelezen waarvan je in eerste instantie erg onder de indruk was om vervolgens te denken: mooi, maar wat moet ik ermee? Geestelijke lectuur hangt nogal eens aan elkaar van de abstracties die wel tot nadenken stemmen, maar minder tot bidden. Het werk van de Zwitserse kluizenaar Gabriël Bunge is in dat opzicht van een heel andere orde. Hij vestigde zich in de jaren tachtig op een berg in de buurt van Lugano, en kreeg na een paar jaar een novice, een zekere broeder Rafaël. Rafaël was een vrome knaap uit een eenvoudig katholiek gezinnetje in de buurt. Hij stond helemaal in vuur en vlam voor het kluizenaarsleven, maar was niet opgewassen tegen de antieke litteratuur die vader Gabriël op hem losliet. “Mooi,” zei hij, “en eigenlijk wel iets te geleerd voor mij. Maar bovendien: wat kan ik ermee? Ik wil simpelweg weten wat ik hier en nu kan doen om helemaal van Christus te zijn.” Vader Gabriël – die zelf van jongs af aan een geleerde boekenwurm was geweest – zat in eerste instantie met zijn handen in het haar. Hij kon maar moeilijk begrijpen dat niet iedereen vanaf de eerste kennismaking verslaafd zou zijn aan Evagrius, de Historia Lausiaca en de Didachè. Uiteindelijk maakte hij er zijn project van om zijn meest geliefde geestelijke boeken nog eens opnieuw te bekijken, maar nu met een zo eenvoudig mogelijke blik. Hij besloot een poging te doen een soort praktische handleiding voor het persoonlijke gebed te schrijven op basis van de levenservaringen van de meest beroemde kluizenaars uit het laat-antieke Egypte. Het resultaat was een boekje dat hij “Irdene Gefässe” – “Aarden Kruiken” – noemde. Het wordt tegenwoordig beschouwd als zijn meesterwerk en een van de absolute moderne klassiekers van het geestelijk leven in Duitsland, Italië, Rusland en heel Oost-Europa.

Wil je wel graag iets lezen dat dieper gaat dan een boekje van Anselm Grün maar toch nergens onbegrijpelijk wordt? Wil je bovendien iets hebben wat je onmiddellijk in de praktijk kunt brengen? Dan is dit werkje het meest voor de hand liggende antwoord. Velen voor jou hebben het gevreten en er hun voordeel mee gedaan.

Het is beschikbaar in het Duits, Italiaans, Frans en Engels.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish