Corona, een heilige?

Corona wordt bijna dagelijks genoemd in de media. Als naam voor een virus dat ernstige gevolgen kan hebben. En plotsling te midden van al die aandacht, dook ze op: de andere Corona, de heilige Corona. Bijna vergeten was ze en dat terwijl een deel van haar relieken relatief dichtbij rustten, in de Dom van Aken. In een schrijn waarvoor de belangstelling de laatste maanden sterk is gegroeid. Mede om die reden is de restauratie versneld en heeft de Corona-schrijn een plekje gevonden buiten het depot, in de schatkamer. Haar levensverhaal is verbonden met dat van de heilige Victor van Damascus. Vaak worden ze ook samen genoemd. Victor was een Romeinse soldaat, die in Damascus diende ten tijde van keizer Antoninus Pius. Vanwege zijn christelijk geloof werd hij gemarteld en terechtgesteld. Zijn ogen werden uitgestoken en hij werd onthoofd. Corona, een jong meisje, stond hem bij tijdens zijn marteling. Zij troostte hem en moedigde hem aan om vol te houden. Volgens de ene legende was ze de vrouw van een andere soldaat, en volgens een andere legende was ze de vrouw van Sint-Victor zelf. Vanwege haar hulp aan Victor werd ze gearresteerd en ook ter dood veroordeeld. Haar marteldood, die vermoedelijk verzonnen is, zou eruit bestaan dat ze aan twee met touwen neergebogen palmbomen werd vastgemaakt. De palmbomen werden vervolgens losgelaten waardoor ze in tweeën zou zijn gerukt. Haar naam Corona, (lat:Kroon) duidt op de kroon van het martelaarschap dat ze verwierf. Sinds kort wordt ze aangeroepen tegen het kroon-vormige virus dat de wereld in de greep houdt. Het is een nieuw fenomeen in de geschiedenis haar verering, eerder werd ze vooral aangeroepen tegen ziekten en epidemiën onder het vee en als beschermheilige door houthakkers en slagers (!!)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish